![](/media/lib/55/babelki-w-oliwie-49678e95686df59bfaba5241fdb72a30.jpg)
Niedobór kwasu tłuszczowego a niepłodność
13 kwietnia 2010, 10:51Dotąd o kwasach tłuszczowych omega-3 mówiono raczej w kontekście zapobiegania chorobom serca. Okazało się jednak, że jeden z nich – kwas dokozaheksaenowy (DHA) – wywiera decydujący wpływ na męską płodność.
![](/media/lib/61/solo-trec-73f7210c4d2d84c774f9f6592df75890.jpg)
SOLO-TREC - pojazd zasilany przez ocean
8 kwietnia 2010, 12:00Marynarka Wojenna USA i NASA zaprezentowały pierwszy autonomiczny pojazd podwodny, który jest całkowicie zasilany energią termalną oceanów. Sounding Oceanographic Lagrangrian Observer (SOLO) Thermal RECharging (TREC) wykorzystuje różnice w temperaturze wody, występujące na różnych głębokościach, i dzięki temu ładuje swoje baterie.
![Przycumowane gondole](/media/lib/11/1183537922_578761-35f3d1c87a9a005b588817516fa4e148.jpeg)
Tłuszcz uratuje Wenecję?
24 lutego 2010, 12:37Tonącą w Adriatyku Wenecję może uratować... tłuszcz podobny do oliwy z oliwek. Tak przynajmniej twierdzą specjaliści pracujący nad projektem "Future Venice". Jest wśród nich dwóch architektów z University College London.
![](/media/lib/60/smazenie-miesa-85e5a42c241dac193a995c2531ac044d.jpg)
Smażenie smażeniu nierówne
19 lutego 2010, 09:53Smażenie mięsa na kuchence gazowej jest bardziej szkodliwe dla zdrowia od smażenia na płycie elektrycznej. Powodem są różnice w składzie powstających wtedy wyziewów kuchennych (Occupational and Environmental Medicine).
![](/media/lib/37/kropla_o-2b4ba3c82765fd753e7f20992fdf1b50.jpg)
Krople jak ludzie i szczury
15 stycznia 2010, 12:48Nie tylko szczury i ludzie potrafią odnajdować drogę w labiryncie. Udaje się to też... kroplom oleju. Najnowsze badania prowadzone przez zespół Bartosza Grzybowskiego z Northwestern University mogą pomóc w znalezieniu nowych sposobów leczenia nowotworów.
![](/media/lib/58/kremy-0baf50d5b413f5ec0860747a3c1f640f.jpg)
Krem na poziomie nano
15 grudnia 2009, 10:01W zależności od tego, czy ktoś lubi kremy i czy stosuje kosmetyki dobrej jakości, różnie opisuje, jakie są w dotyku i jaka wydaje się skóra po ich zaaplikowaniu: gładka, lepka bądź tłusta. Dla prof. Bharata Bhushana z Uniwersytetu Stanowego Ohio to jednak za mało precyzyjne, dlatego postanowił zbadać, jak krem oddziałuje ze skórą na poziomie nano i co właściwie znaczy, że staje się ona jedwabiście gładka.
![](/media/lib/58/pistacje-bcb3cadf1139249942469a3ec930cd5b.jpg)
Pistacje przeciw nowotworom płuc
11 grudnia 2009, 09:04Dieta uwzględniająca codzienną porcję orzeszków pistacjowych zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory płuc i prostaty.
![](/media/lib/16/1192203339_452314-135c518647016922abf87a08d652a8ff.jpeg)
Jadalna bawełna dla Trzeciego Świata
30 listopada 2009, 13:08Naukowcy z Texas A&M University uzyskali nasiona bawełny pozbawione toksycznego gossypolu. Uważają, dzięki nim będzie można wyżywić miliony głodujących ludzi.
![](/media/lib/54/kwiaty-lnu-e2a2be91ebd8de0064fb3b4ebe3b8a8c.jpg)
Olej lniany zabezpiecza przed osteoporozą
24 listopada 2009, 09:50Po badaniach na zwierzętach naukowcy twierdzą, że uzupełnienie diety o olej lniany zmniejsza ryzyko osteoporozy u kobiet, które przeszły menopauzę bądź chorują na cukrzycę (International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health).
![](/media/lib/53/gelato-f7459ce852d95e51548d72037980ab63.jpg)
Mózg "porwany" przez tłuszcze
14 września 2009, 09:35Nasze ciało zostało tak zaprogramowane przez naturę, by przestawać jeść, gdy mamy już dosyć. Okazuje się jednak, że pewien rodzaj kwasu tłuszczowego – kwas palmitynowy – zmienia w krótkim czasie całą chemię mózgu. Wskutek tego do komórek wysyłane są sygnały, by ignorować insulinę i leptynę, które informują o sytości. To dlatego tak trudno oprzeć się kolejnej porcji lodów czy hamburgerowi.